ЗА НАС

РАЙЧО ГЪНЧЕВ

Райчо Гънчев е роден на 25.06. 1953 г в село Сатовча в семейство на лесовъд и учителка. По пътя на своя баща живее в село Катунци, Симитли, село Васил Левски – Карловско и Стара Загора. Завършва средно образование в Ст. Загора, школа за запасни офицери в Плевен, отбива военната си служба в Бояново като командир на взвод и висше образование в Лесовъдски университет в София. В младежките си години е републикански шампион по хвърляне на копие, титуляр в отбора по свободна борба на „Берое”, шампион на Висшите военно учебни заведения средна категория, носител на медали от зимни студетски спартакиади по биатлон и летен отбранителен трибой.  

Специализира във Висшия институт по ловно стопанство и зверовъдство в гр. Киров/ сега Вятск/, на Северен Урал в Русия – „Стратегия на взаимоотношенията между човека и крупнирте хищници”.  Работи в системата на ловното стопанство от 1978 г като дивечовъд, охрана, експерт по Международен Ловен Туризъм, и като директор на Ловно стопанство „Бузлуджа” до 1992 година, а при закриването му създава собствена фирма за Лов, Еко-консултации и алтернативен приключенски туризъм. Защитава единствения за сега у нас фундаментален научен труд „Биология, екология и стопанисване на кафявата мечка в Стара планина”, 1989 г. Вносител през 2002 г. на утвърдена от Министерството на горите и унифицирана за България методика за таксиране на мечите запаси на терена. Райчо Гънчев участва в ловни и еко експедиции в най-дивите и недостъпни кътчета по света – Сибир, Усурийската тайга, през Юкон до  Клондайк, Британска Колумбия в Канада, зад полярния кръг на Таймир, Гренландия, Тян шан, Алтай, Кавказ, Карпатите, в Анадола от Ерзурум до Диар Бекир, Намибия, Зимбабве и др. Изследва архаичната ловна култура на автохтонни племена и народи, и крупната хищна фауна на Балканите. Доктор на науките по етология, стопанисване и управление на дивите популации той презентира 53 разработки за вида кафява мечка /Ursus arctos L. 1758/, 16 профилирани научни студии и проекти като координатор и консултант, инициира и ръководи успешно 14 проекта по редица национални и Европейски програми за СНЦ „Бага-Тур” и издава в периодичния печат над 90 научно популярни  публикации.

Писател с издадени 20 книги художествена документалистика, разкази, пътеписи, стихосбирки и исторически фентъзи романи. За да поднесе на достъпен език своите научни и научно популярни дирения, Гънчев пресъздава художествено своите познания и преживелици.  Така се появяват и неговите книги с разкази – „Мечката”- 1994 г; „Вълче ехо” – 1996 г; „Лов под върховете”-2000 г; „При рода” – 2003 г, а преди тях и стихосбирката му „Шепота на планината”-1992 г. В последствие издава още четири стихосбирки посветени на дивия свят, природата и съдбовността на българина през времената: „Окото на коня”-1997 г, „Зли връх” – 1999 г и „По друмищата”-2007 г.,  „Еленов стон сред залеза умира”-2014 г.  

Анализира архаичното отношение на предците ни към природата и дивите твари в нея в „Ехо от шаманския тъпан” и „Българинът и лова” през 2002 г, „Вълкашините-свещените кучета на предците ни”-2011 г., „Дивите животни и птици в митологично обредната система на древните траки и прабългари”.  Издава уникална книга с автентични събития-разкази за върховния хищник на европейската фауна – мечката: „От мечка ремък”-2009 г. Пропътувал повечето континенти с ловни и еко експедиции, Гънчев издава пътеписите ”В сянката на беркута”-2011 г.

Гънчев проследява в историко фантастична трилогия епохалния път на народността ни от библейски времена до средните векове – сагата „Пътят на меча”. Първата част „Багатур-мечът на сътворението” – 2008 г и втората „Багатур-мечът на силата”-2016 г вече са факт. Работи по третата част. Негово дело е систематизирането  и появата на бял свят” на книга за рода  Гънчеви – „Зовът на предците”, 2020 г. в която проследява Родопския корен на майчиния си произход и хайдушкото минало на бащинския си род от полите на Карловско- Калоферския балкан.

Автор на над 50 филма за дивата фауна на високите планини в България и по света, както и на редица предавания в ТВ – „Ловни пътеки”; „Древен път”; „Пътят на меча” – над 450 предавания в ТВ 1, „Травел ТВ”,  „Скат” и „Булсатком”, и редица регионални телевизии. Организира филмови продукции за мечката на Балканите за „Канал +”- Франция, отличен с I-ва награда сред екопродукциирте на Европа, и за ТВ „Фокс” – Германия.

Пътешества с конни експедиции по пътя на древните българи през Алтай, Казахстан, Киргизия, Азербайджан, Балканите. Участник в няколко художествени филмови продукции „на големия екран” като каскадьор и актьор „Дякон Левский”; „Воевода”; „Дамасцена”; „Wiking kuest”, “Le ours brun – senior des Balkans” и др.

Създател на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”, чиято методика възпитава подрастващите в  практически умения и уважение към древната ценностна система на предците – езда, стрелба с лък от кон, работа с традиционни оръжия, ритуалика и празнична система, обичаи, духовни познания и социален порядък.  Автор е на демонстрационен историко-художествен спектакъл „Багатур” с над 300 изяви в България и десетки такива по света – Унгария, Казахстан, Турция, Корея, Румъния, Киргизия. Набелязва методики за изграждане на „елитни прабългарски воини – Багатури”, които звоюват първи места и престижни награди на мреждународни турнири по традиционни бойни умения – стрелба с лък от кон, историческа фехтовка, джигитовка, участия в древни конни игри.

Автор на аудио-визуален албум под надслов „Айде холан брей” –  10 броя мито-поетични балади-сказания за легендарни войводи от хайдушките времена на Балканите – Калифер, Индже, Ангел, Вълчан, Чакър и др. При създаването му увлича в тази идея десетки хайдушки сдружения и клубове от различни краища на страната, ентусиасти и организации, музикално фолклорни формации, младежи и последователи от школа „Багатур”.

Facebook:Райчо Гънчев;     Facebook: Райчо Гънчев/Верени Дилом;

Facebook: Айде холан брей    

 e-majl: kentur@abv.bg

ДРАГИЯ ДРАГИЕВ

Роден на 22.02.1948г в град Нова Загора. Завършва гимназия и школа за запасни офицери „Христо Ботев” гр.Плевен. Военната служба отбива като командир на взвод. Завършва в София Радио и Телевизия и от 1970 година е на работа в ДЗУ-Стара Загора като настройчик на електронно изчислителни машини.

Увлечението му към фотографията е още от ученическите години и в последствие специализира ситопеч, графичен дизайн и художествена фотография в лаборатория в ДЗУ. Председателствува любителския кино-фотоклуб на завода. От там са и поредните му изяви като фотограф и дизайнер в редица градски и национални изложби. В своите творби търси винаги иновативни техники и интердисциплинарен подход при създаването им. Опитът му спомага да формира вроденото увлечение към изящното, оригинално и иновативно пресъздаване на фото и видео произведенията върху които работи.  Включва се активно, като оператор при заснемането на множество филми за дивата природа между които и първият български филм на тази тематика „Мечи дири”, 1987. Съорганизатор и участник в хайдушко сдружение „Поп Минчо Кънчев” и различни исторически възстановки в страната.

В  областа на рекламата  е от 2003 година  като технолог при моделирането и апликацията върху атрактивно облекло във фабрика за текстилни изделия. Триката, емблемите и логото на националните отбори по борба на Албания, България, Индонезия са проектирани от Драгиев. В изминалите години има фотоизложби в редица градове и събори и етнофестивали.

ВАНЯ РАЙЧЕВА

ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА

ИКОНОМИЧЕСКИ МЕНИДЖЪР

 

телефон: 0888442195

e-mail: kentur@abv. bg

 

 

 

       ГОРАН ГЪНЧЕВ

Горан Гънчев е роден  в 1979 г в София. Завършил Тракийски университет в Стара Загора като  зооспециалист. Работи като пожарникар огнеборец. Изявен спортист по карате-киокушин в миналото и експерт по конни филмови каскади за минали епохи и бойни сцени с традиционни оръжия – сабя, лък, меч и др. Филмов оператор, монтажист и пряк участник в предавания за ловни пътешествия в България и по света – над 400 бр в ТВ „Булсатком”; исторически предавания в ТВ „Скат” – 40 бр; бойни турнири, състезания и демонстрации на древните конни народи в ТВ „Дестинация” – 20 бр; конкурси с първи награди от прегледи на аматьорски филми на историческа тематика.  

В прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” той е инструктор и ръководител на каскади, бойна хореография и организиране на демонстрации с изяви в България, Унгария, Италия, Турция, Казахстан, Киргизия, Австрия и т.н. 

Участва като каскадьор в редица филми между които “Viking Quest”-2014; “Ninja”-2009; “The CELTS”-2015; “Command performance”-2009; “История”-2008 и др.  Като координатор каскади и актьор той участва във филмите „Дякон Левский”- 2015; „Воевода”-2017; „На педя от земята”-2015; „Смартфонът беглец”-2017; „Дамасцена”-2017. Изявява се в редица ТВ предавания като „Пътят на меча”, „Това е България” и „Древен път”, където изпълнява ролята и каскадите на древен тракийски и прабългарски войн.

Визията и уменията му са ползвани в редица музикални видеоклипове на известни групи – „Кубрат”, „Стария воин”, „Аспарух” и др. както и в множество ТВ реклами. Участник в множество исторически възстановки на клуб „Традиция”, главен изпълнител и монтажист на аудио-визуалния албум „Айде холан брей” на историко-хайдушка тематика. Владее говоримо английски език.

Приложение:        https://www.youtube.com/watch?v=D7BQf8-fesU

IMDB.COM /Goran Gunchew

Facebook:Goran Gunchev  ; Facebook: Айде холан брей

e-mail: kentur@abv. bg

    ЯВОР ГЪНЧЕВ

Явор Гънчев е роден през 1981 г в София. Завършил успешно Тракийски университет в Стара загора – Доктор ветеринар. Общински съветник в община Стара Загора два мандата, като независим кандидат.  Изявен състезател по Таекуон-до -ITF,   шампион на България и Балканите за младежи, участвал на световно в Аржентина и европейско в Италия.  Организационен ръководител на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” и създател на методики за обучение и тренинг на подрастващите в дисциплините стрелба с лък от земя и кон, работа с бич и историческа фехтовка, ръкопашни двубои и общо физическо изграждане.

Участник в над 500 демонстрации, възстановки и изяви на школата в България и в чужбина, както и редица филмови продукции като каскадьор. Медиен говорител на школата с над 50 ТВ репортажи и интервюта в ефир. Специалист в графичен дизайн, компютърна графика и предпечат на всички рекламни  материали и книжни издания на школата.

Създател и ръководител на аул „Багатур” – прабългарско селище- атракцион върху територията на Зоокът в парк „Аязмото” , Ст. Загора.  Развил мениджъмнта на аксесоарите и изделията предмет на търговска дейност на школата. –  сувенири, облекла, реплики на артефакти и оръжия от древността, амулети.

Организатор на задгранични изяви на школата, турнири, фестивали, събори, исторически възстановки и др. – Казахстан, Корея, Унгария, Италия, Турция, Румъния и др. Златен медалист от международни турнири за стрелба с традиционен прабългарски лък  при „бойни условия”  в Унгария/ 2015 г  и носител  на купата за най-технична стрелба с лък от кон в Турция/2016 г.

Владее писмено и говоримо английски език.

Facebook :Явор Гънчев

Интернет сайтове на СНЦ ”Бага-тур”

www.bagatur.bg  – нов сайт

www.baga-tur.comстар сайт

facebook na СНЦ”Бага-тур”: www.facebook.com/bagatur.bg