БРАНЪ

Бран е съкрално послание завещано ни от предцит в зората на сътворението. Това е съдбовен друм през времена  и пространства. Път за отколешни знания, духовност, традиции, етика и морал, които съхраняват, възстановява, поуляриират и бранят Българската добродетел. Делата подвластни на този зов за заложени е деятелността на Прабългарска школа за оцеляване “Бага-Тур” създадена от Райчо Гънчев.

 

В историческата съдбовност името БРАНЪ за българите е изведено от забвение от родолюбивия учен, археолог и държавник Богдан Филов/род. умрял/ в създадената от него младежка организация „Бранник”.

Думата е натоварена незаслужено с негативизм и дълги години заклеймявана. През 2000 г Райчо Гънчев създава с това име – Гражданско Обединение за България” Бранъ”. Целта на формацията е „ Възстановяване, защита, популяризиране и разгръщане националния дух

…Тревогата ми за безпътицата, в която днес / през 2000 г. / се намира нашето Отечество, объркването сред хората, несигурността на прекрасната ни младеж и алчността на лицемерната безскрупулност са достатъчна причина, за да се замисля над утрешния ден на България. Разсъжденията ми не визират онзи ветропоказателен партиен електорат, поляризирал съществуванието ни до оскотяване. Арогантността на тази обстановка не може повече да се подминава с мълчание а гражданското благоволение да се купува с евтини предизборни купони. У нас живеят хиляди доблестни българи – работници и селяни, учени и творци, които страдат от избора си да бъдат честни и да обичат Родината си. Те не заслужават това. Обособяването на нашата нация е съпътствано с хиляди превратности по безкрайните друмища на историята. Натрупаната хилядолетна информация е жива в генезиса на родовата памет и желанията да се елеминира са напразни. Придобитият опит и познания, метаморфозите на религиозна изповедност, обогатяването на културната съкровищница са свещения олтар на Българина. Така формираният духовен заряд е съхранил на Балканите един малък фрагмент от представители на древна нация, носител на идея за народност и държавност, предопределеност и еволюирала мъдрост, които тлеят и днес. Може би е настъпил поредния „кобен” час за род и Родина в който сляпото чуждопоклонничество, страхът и нихилизма венчани с безкрупулността и лакомията проправят нечии пътища на Балканите…. “” Сегашният сайт БРАНЪ е логическо продължение на следвания път от негвия създател и сътрудниците му през всичките тези 20 години на национална безпътица. Разгънатата деятелност през всичкото това време на фона на агресивното заличаване на българската идентичност дава основание за още по-упорит и аргументиран отпор срещу нихилизма, чуждоманията и „геноцида” върху българския ген. Сайтът „БРАНЪ” ще представя становища, идеи и предложения за диалогизиране с позитивно заинтересованите.